Fläderblomssaft

 

Har inte hunnit med att göra Fläderblomssaft på flera år. Är rätt ångestladdat när man ser den kraftfulla busken överfull av de vita blomklasarna som växer och blir större för varje år utanför altanen, när man vet hur god saften blir och hur lätt den är och göra…men som sagt ibland hinner man eller orkar man bara inte. Nu börjar blommorna blomma ut men tidigare i veckan infann sig både lust och tid till att få till några liter. Så nu har vi vårt lilla förråd av saft i kyl och frys…troligtvis går den åt snabbt och blir det enda hemkoket i år om jag känner oss rätt 🙂

Receptet finns i många variationer, det här kör vi med :

FLÄDERBLOMSSAFT

40 stora nyplockade klasar fläderblommor

1 påse citronsyra (50 g)

3 citroner

2 l vatten

2 kg socker

-Skölj blomklasarna väl och lägg dem i en bunke eller en hink. Borsta citronerna väl och skär dem i tunna skivor. Blanda citronerna och citronsyran med fläderblommorna.

-Koka upp vatten , rör i sockret och häll lagen över blomklasarna. Täck saften (brukar ha allt i en hink med lock) och låt den stå kallt i 3-5 dygn.

-Sila saften genom silduk och låt den självrinna, (ca en halvtimme)

-Häll saften i välrengjorda flaskor och förvara kallt eller häll i plastburkar och frys in.

Saften har begränsad hållbarhet i kylskåpet. Själva vill vi inte tillsätta konserveringsmedel vilket vissa gör. Bättre då att frysa in den så håller den länge 🙂

Lycka till!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s