Vårt Sydafrika – Utställning

Fotoutställning Nov-Dec 2015, Storvreta Kapell

Vi vill börja med att tacka alla för ett väldigt trevligt vernissage idag! Så fantastiskt roligt att få träffa så många intresserade besökare. Utställningen kommer att hänga kvar till slutet av året, så än är det inte försent att se den.

Bilderna i utställningen är tagna under vår andra resa till Sydafrika 2011. Vår första resa gjorde vi 2007. Bägge resorna har en väldigt speciell plats i våra hjärtan. Det var bägge adoptionsresor och vi åkte för att bli föräldrar och få träffa våra efterlängtade söner.

Det är svårt att i ord beskriva känslan då vi första gången flög in över och började se Sydafrika. Det kändes så rätt redan då, innan vi ens visste allt vi skulle få vara med om. Det här vårt Sydafrika.

Vi tog många bilder. Ibland genom bilfönstret då det inte alltid var möjligt eller säkert att stanna. På alla våra intressanta och spännande utflykter. I stadsmiljön längs vägarna i Pretoria och Johannesburg. På landsbygden när vi styrde mot det bergiga områdena i Mpumalanga. Vi ville fånga våra upplevelser och alla små ögonblick som passerade vår väg.
Många säger att Sydafrika är kontrasternas land och det kan vi verkligen hålla med om. Eländet blandas med glädjen och värmen. Hopplösheten med hoppet och framtidstron. Några bilder har vi valt att berätta lite mer om.  Både om den fascinerande och storslagna naturen och om landets historia, som inte lämnar någon oberörd.

Så nu, välkomna alla som vill och som inte har eller kommer att få tillfälle att se den!

 

Barnhemmet i Johannesburg
”Klädstreck”, Barnhemmet i Johannesburg

 

Elephant Sanctuary Hartbeespoortdam,
”Mjukt” Elephant Sanctuary Hartbeespoortdam

 

Fotograf Karin Wijk
”Instängd”, Pretoria

 

Fotograf: Karin Wijk
”Byggarbetarpaus”, Johannesburg

 

Fotograf: Karin Wijk
”Affischering”, Pretoria

 

Fotograf: Magnus Wijk
”Pretoriatjej”, Pretoria

 

 

Fotograf: Magnus Wijk
”Impala”, Pilanesberg nationalpark

 

Fotograf: Magnus Wijk
”Soweto”, Johannesburg

När Nationalistpartiet fick makten 1948 och började genomföra apartheid, förvisade man färgade människor att blanda sig med vita. På bussar, affärer och offentliga vattenautomater satte man upp skyltar ”White only” (Endast för vita). Med stöd i de nyanstiftade lagarna vräkte och tvångsförflyttade man familjer till provisoriska kåkstäderna, utan fungerande system för vatten, värme och elektricitet. Ett av dessa områden döptes till Soweto (South Western Townships). Soweto kom till världens uppmärksamhet den 16 juni 1976 då polisen öppnade eld mot 10.000 studenter som protesterade mot att de skulle få utbildning på Afrikaans (de vitas språk) istället för på sitt modersmål. Ett fotografi på den dödade 13-årige pojken Hector Pieterson blev förstasidor på världens alla tidningar och effekten blev så småningom att ekonomiska och kulturella sanktioner infördes från omvärlden. På så sätt var denna händelse början till slutet på apartheid. Idag är Soweto en bubblande kulturell och färgsprakande stadsdel som lockar många turister. 2010 invigdes fotbolls-VM där och ljudet av de högljuda vuvuzela (fotbollstrumpeter) har väl knappt lagt sig idag.

 

Fotograf: Magnus Wijk
”Skymning över byn” , på väg hem från Mpumalanga

 

Fotograf: Karin Wijk
”Mandela”, Soweto, Johannesburg

I Soweto finns en kyrka som heter Regina Mundi (Världens drottning) känd för bland annat sina utsmyckningar och fönstermålningar. I en stor tavla som heter The Madonna and child of Soweto, avbildas en mörkhyad Maria och jesusbarnet (också mörkhyad). Under apartheid var det förbjudet att hålla politiska möten och kyrkan blev därför en viktig samlingsplats för folk. Under polisens dödsskjutningar i Soweto 1976 flydde många till kyrkan för att söka skydd. Polisen följde efter och sköt skarpt. Än idag vittnar bevarade skotthål i väggar och kyrkbänkar om denna tragiska händelse i Sydafrikas historia. Efter Apartheids fall 1994 hölls här flera av Sannings- och försoningskommissions möten under ledning av ärkebiskopen Desmond Tutu här.

 

”Kontraster”, Frihetsmonumentet, Johannesburg

 

Fotograf: Magnus Wijk
”Peek-a-boo, Du kan inte se mig”, Pilanesberg Nationalpark

10 mil nordväst om Sydafrikas huvudstad Pretoria ligger det fantastiska Pilanesberg. Bergskammen är resterna av en 1200 miljoner år gammal vulkan, som reser sig som en skyddande mur runt det i övrigt helt platta landskapet. Denna krater, som är nästan 2.5 mil i diameter, är idag en nationalpark och en hemvist för lejon, elefan- ter, giraffer, fåglar sällsynta växter. Givetvis är parken ett mycket uppskattat utflyktsmål och vissa djur verkar till och med ha ledsnat på att bli fotograferade.

 

Fotograf Karin Wijk
”Bland grenarna”, Pilanesberg Nationalpark

 

 

Fotograf: Karin Wijk
”Ljuset genom korset”, Frihetsmonumentet

I Sydafrika började man särskilja mörkhyade människor från den vita minoritet redan under slutet av 1700-talet, först under den holländska koloniseringen och därefter under den brittiska. Apartheid som en officiellt strukturerad princip infördes dock inte förrän 1948, men skedde då med stor kraft och polisiärt understöd. Den 26 juni 1955 tog sig över 3 000 representanter för motståndsorganisationerna ANC, SAIC, SACD m.fl. igenom polisens avspärrningar för att samlas på ett dammig torg i Kliptown, strax söder om Johannesburgs stadskärna. Där enades man om ett fördrag (The Freedom Charter) om bl.a. människors lika värde, mänskliga rättighter, land- reformer och arbetsrätt. Polisen kom i slutet på mötet för att splittra folksamlingen och Nelson Mandela lyckades fly undan genom att klä ut sig till ett mjölkbud. På femtioårsdagen efter mötet, eller folkkongressen som det kallas, reste man på samma plats ett monument som idag symboliserar frihet och demokrati.

 

Fotograf: Karin Wijk
”Fotspår”, på väg hem från Mpumalanga

 

Fotograf: Karin Wijk
”Bröder”, lunchstopp på väg mot Mpumalanga

 

Fotograf: Magnus Wijk
”Röd traktor”, Mpumalanga

 

Fotograf: Magnus Wijk
”Ställningstagande”, Johannesburg

 

Fotograf: Magnus Wijk
”Big Mike’s extreme tattoos”, Johannesburg

 

Fotograf: Magnus Wijk
”Böner och halsband” , Mpumalanga

I nordöstra Sydafrika ligger de relativt unga och synnerligen dramatiska Drakbergen. Naturen är överväldigande med sina mäktiga vattenfall, geografiska formationer och vindlande floder. Vid ett ställe, i södra kanten av Blyde River Canyon nature reserve, störtar ett 700 meter djupt och flera kilometer långt stup, likt en vägg, ner mot det underliggande låglandet. Som besökare anar man inte något när man kommer farande över höglandet förrän man kommer bara några meter från stupet. Många turister och försäljare samlas för att förundras över det sagolika naturfenomenet, som passande nog fått namnet God’s Vindow. (Guds fönster)

 

Fotograf: Karin Wijk
”Utsikt”, Pilanesberg Nationalpark

 

Fotograf: Karin Wijk
”Trädet”, Pilanes Nationalpark

 

Fotograf: Karin Wijk
”Hoppets dörr”, Johannesburg

Enligt UNICEF finns i Sydafrika nära 4 miljoner föräldrarlösa barn. I de flesta fall saknar de sin pappa eller mamma men nästa en miljon är helt utan föräldrar. Bara i Johannesburg överges nästan 200 barn varje månad. Det är svårt att föreställa sig det som en förälder måste känna när ingenting återstår, än att lämna sitt barn i en sop- tunna eller skokartong utan för affären, i hopp om att någon kan skänka barnet en framtid. Bara 60 av de 200 barnen överlever. I stadsdelen Berea finns en liten kyrka, säkert belägen bakom en tjock stenmur. I denna mur har man låtit ta upp ett hål och monterat in en ringklocka. I botten av hålet har man bäddat med en värmande kudde, där en förälder anonymt kan lägga sitt barn. Till skydd för vinden har man satt upp en plåtlucka med tre ord: Door of Hope (Hoppets dörr)

 

Fotograf: Karin Wijk
”Längtan ut” , Lion park, Johannesburg

 

Alla bilder går att köpa (förutom ”Bröder”) Signerade, inramade, tryckta på ”Professional luster” fotopapper i begränsad upplaga.

(A3) 30×40 cm samt de i horisontellt format : 1000 kr

(A4) 21×30 cm samt större kvadratiskt format : 700 kr

18×13 cm samt de mindre i kvadratisk format: 400 kr

25% av pengarna från försäljning går direkt till ”Julkampanjen” Svenska kyrkans egna insamling

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s